top of page

HücreCELL® BÄ°YOTEKNOLOJÄ° Ä°LE TANIÅž

H%C3%9CCRECELL_ICON_-__%C3%87al%C4%B1%C5
HÄ°KAYEMÄ°Z
H%C3%9CCRECELL_ICON_-_-03_edited.png
ANA PROJEMÄ°Z

HücreCELL® Biyoteknoloji;  TÜBÄ°TAK 1512 - Bireysel Genç GiriÅŸimci (BÄ°GG) TeknogiriÅŸim Sermayesi DesteÄŸi Programı programı kapsamında 01.11.2020-30.04.2022 tarihleri arasında yürütülerek baÅŸarıyla tamamlanmış olan, 2200299 proje kodlu "Uyarılmış Pluripotent Kök Hücre (uPK) Kökenli Diyabet Hastalık Modeli" AR-GE projesi ile kurulmuÅŸ olup TÜBÄ°TAK 1507 - KOBÄ° Ar-Ge BaÅŸlangıç Destek Programı kapsamında 01.07.2023-30.11.2024 tarihleri arasında yürütülmekte olan, 7238013 sayılı, “uPKH Kökenli Diyabet Hastalık Modellerinde Doku Hasarının mikroRNA (miRNA) ve Eksozomal miRNA Düzeyinde AraÅŸtırılması ve Potansiyel Biyobelirteçlerin Belirlenmesi” baÅŸlıklı proje ile desteklenmeye devam etmektedir.

"Uyarılmış Pluripotent Kök Hücre (uPK)

Kökenli Diyabet Hastalık Modeli"

H%C3%9CCRECELL_ICON_-_-02_edited.png
BÄ°Z KÄ°MÄ°Z?

Ä°laç araÅŸtırmaları, uzun yıllar süren ve araÅŸtırmacıların üzerinde ciddi maddi yük oluÅŸturan zorlu süreçlerdir. Bir ilaç molekülünün kavram kanıtlama aÅŸamasından kliniÄŸe varışındaki zorlu süreç, aÅŸamalar aşıldıkça bazen söz konusu molekülün etkisiz veya zararlı olduÄŸunun geç anlaşılmasına yol açar. Bu arada çok fazla sayıda hayvan ve insan üzerinde araÅŸtırma çoktan yapılmış olur. Ayrıca hayvan ve insan organizmaları arasında önemli farklar olduÄŸundan, moleküller zaman zaman hayvanda gösterdiÄŸi profili insanda tam olarak veya olması gerektiÄŸi gibi gösterememektedir. Ä°laç moleküllerinin insan benzeri modellerde erken evrelerde denenmesi, saÄŸlık harcamaları, kamu saÄŸlığı ve doÄŸru tedavilere eriÅŸim bakımından büyük üstünlük doÄŸurmaktadır.

 

Uyarılmış pluripotent kök hücreler (uPKHler), insan hastalıklarının laboratuvar koÅŸullarında, küçük plastik kaplarda kurgulanmasına olanak saÄŸlayan, rejeneratif tıp uygulamalarının önemli bileÅŸenlerindendir. Belirli kalite ve stabilite standartları doÄŸrultusunda elde edilen uPKH kökenli hastalık modelleri, insan organizmasını taklit etme kabiliyetiyle, ilaç moleküllerinin erken evrede denenmesi için en uygun ortam haline gelir. uPKH kökenli hastalık modelleri yalnızca ilaç araÅŸtırmalarının erken evrelerinde deÄŸil, moleküllerin kliniÄŸe giden yolculuÄŸunun her aÅŸamasında külfeti azaltmaya yardımcı olarak avantaj saÄŸlar. Böylece, daha az hayvan ve daha az insan üzerinde denemelerin yapılmasıyla birlikte güvenli alternatif olarak karşımıza çıkar.

 

Kurucumuz ve Yönetim Kurulu BaÅŸkanımız Dr. Pelin Kılıç, Eylül 2018'den bu yana Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi bünyesinde sürdürdüÄŸü "Yerel Hayvan Koruma Görevlisi" kimliÄŸini araÅŸtırmacı kimliÄŸine katmayı ilke edinmiÅŸtir. Åžirketimizde yürütülen ilk bilimsel proje kapsamında, hayvan deneylerinin kullanımını azaltmayı ve zulümsüz ürün hareketinin bilim dünyasındaki diÄŸer çalışmalarda yaygınlaÅŸmasını amaçlayarak hayvanların yaÅŸam haklarını ve yaÅŸama alanlarını korumaya katkı saÄŸlamaya kendini adamıştır. Åžirketimiz dahilinde, kök hücre ve rejeneratif tıp alanında yürütülen tüm bilimsel çalışmalar bu ilke temelinde ÅŸekillenmektedir.

KURULUÅžUMUZUN BÄ°RLEÅžMÄ°Åž MÄ°LLETLER SÜRDÜRÜLEBÄ°LÄ°R KALKINMA AMAÇLARI

AMAÇ 3: SAÄžLIK VE KALÄ°TELÄ° YAÅžAM

AMAÇ 8: Ä°NSANA YAKIÅžIR Ä°Åž VE EKONOMÄ°K BÜYÜME

AMAÇ 9: SANAYÄ°, YENÄ°LÄ°KÇÄ°LÄ°K VE ALTYAPI

AMAÇ 17: AMAÇLAR Ä°ÇÄ°N ORTAKLIKLAR

bottom of page